Van samen werken
naar samenwerken
Van samen werken
naar samenwerken
Van samen werken naar
samenwerken
In de jaren ’90 zien de vaders hun levenswerk verdergezet worden door hun zonen. Jimmy, zoon van Karel, en Frank en Bart, zonen van Louis nemen het roer over. Vandaag runnen ze het bedrijf samen met hun echtgenotes, enkele kinderen en zo’n 135 medewerkers.
Enkel voordelen
Logische groei
In 2008 ontstond Quirynen Energy Farming (QEF) als oplossing voor de toenemende mestoverschotten. Met een biogasinstallatie speelden ze in die dagen een pioniersrol en zorgden ze ervoor dat de eigen mest verwerkt kon worden. Dit levert vandaag niet alleen energie (elektriciteit en warmte) op voor de eigen bedrijven maar ook groene stroom voor zo’n 20 000 gezinnen. En een daarbij horende daling van de CO2-uitstoot.
Enkele jaren later, in 2011, werd de familie aandeelhouder van Fertikal, een producent van organische meststoffen gevestigd in de Antwerpse haven (Kallo). Dit bedrijf wordt vanuit de groep door Jimmy opgevolgd. Hier wordt onder andere het digestaat, het restproduct van de biogasinstallatie, verwerkt tot organische meststoffen. Jaarlijks wordt er 60 000 ton naar 45 landen geëxporteerd. Deze duurzame en ecologische meststoffen zorgen zo wereldwijd voor een gezonde bodem en een kwaliteitsvolle groei.
Deze meststoffen worden ook gebruikt door Quirynen Agri Farming (QAF), de akkerbouwtak van de familie onder leiding van Frank. Hier worden groenten zoals wortelen, schorseneren en bonen geteeld en voedergewassen zoals voederbieten, gras en maïs die door de eigen runderen verorberd worden.
Dankzij dit hoogwaardige voeder geven de melkrunderen jaarlijks zo’n 11 miljoen liter melk. Melk dat binnen de 24u. verpakt of verwerkt wordt in de zuivelfabriek van de Hollebeekhoeve in Kruibeke. De Hollebeekhoeve, in 2016 toegetreden tot de groep en onder leiding van Bart, is sinds jaren gekend voor smaakvolle zuivelproducten van de allerhoogste kwaliteit. Of het nu over verse boerderijmelk, yoghurt, room of vers ijs gaat, al deze producten vinden gretig aftrek bij zowel de (hobby)kok als de professionele barrista, ijsbereider of grootverwerkers.
Circulaire landbouw als rode draad
Groeien om te bloeien
Groeien is geen doel op zich maar wel noodzakelijk om vandaag op een verantwoorde en duurzame manier aan landbouw te doen. Stilstaan is immers achteruitgaan, en laat dat net juist hetgeen zijn dat de Quirynens vooral niet willen.
Zo worden er vandaag nieuwe stallen gebouwd die een echte thuis zijn voor de koeien, de biogasinstallatie in Merksplas wordt vernieuwd zodat er nog minder nuttige stoffen verloren gaan en de geurhinder tot het absolute minimum beperkt wordt, de gloednieuwe zuivelproductiehal van de Hollebeekhoeve staat in de steigers net zoals een nieuwe biogasinstallatie ernaast, de waterzuivering wordt geoptimaliseerd met als eindresultaat zo goed als drinkbaar water en de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Verder worden de nieuwste technieken op de voet gevolgd waardoor bemesting, transport enz. optimaal en in eigen beheer kunnen gebeuren.
Met de blik vooruit
Dat is waar de Quirynen Groep voor staat en gaat!